ads

sponsor

Sunday, February 9, 2020

လူဆယ်ယောက်ကိုဖြန့်ဝေပေးပါကလူတယောက်၏အသက်ကိုကယ်နိုင်ကောင်းတယ်လို့ဆိုပါတယ်။

လူဆယ်ယောက်ကိုဖြန့်ဝေပေးပါကလူတယောက်၏အသက်ကိုကယ်နိုင်ကောင်းတယ်လို့ဆိုပါတယ်။

လူဆယ်ယောက်ကိုဖြန့်ဝေပေးပါကလူတယောက်၏အသက်ကိုကယ်နိုင်ကောင်းတယ်လို့ဆိုပါတယ်။
သောက်သုံးခြင်းဖြင့်ကင်ဆာကို ကာကွယ်နိုင်ပါတယ်။-သကြားကိုမထည့်ပါနဲ့။-ပူနေတဲ့သံပယိုရေနွေးဟာအေးနေတဲ့သံပယိုရည်ထက်ပိုပြီးအကျိုးကျေးဇူးရှိပါတယ်။
ကဇွန်းဥအဝါနဲ့ခရမ်းရောင်တို့မှာလည်းကင်ဆာကိုကာကွယ်နိုင်တဲ့အရာကောင်းများပါဝင်ပါတယ်။
၁။ညနှောင်းပိုင်းအစားအစာစားခြင်းဟာအစာအိမ်ကင်ဆာကိုဖြစ်နိုင်ခြေများစေပါတယ်။၂။တပတ်တွင်ကြက်ဥ၄လုံးထက်ပို၍မစားမိပါစေနဲ့။၃။ကြက်အဆီဘူးကိုစားခြင်းဟာအစာအိမ်ကင်ဆာကိုဖြစ်စေပါတယ်။၄။အစာစားပြီးအသီးကိုမစားပါနှင့်။အသီးကိုအစာမစားမီစားသုံးပါ။၅။ရာသီလာချိန်တွင်လက်ဖက်ရည်မသောက်ပါနှင့်။
၆။ပဲနို့ကိုလျော့သောက်ပါ။ပဲနို့ထဲတွင်သကြားနှင့်ကြက်ဥမထည့်သောက်ပါနှင့်။၇။အစာမရှိဘဲခရမ်းချဉ်သီးမစားပါနဲ့။၈။သည်းခြေတွင်ကျောက်တည်ခြင်းမှကာကွယ်ရန်နံနက်အစာအစားမီရေတခွက်သောက်ပါ။၉။ညမအိပ်မီ၃နာရီအလိုမည်သည့်အစားအစာမှမစားပါနှင့်။၁၀။TehTarik နွားနို့နှင့်ရောစ ပ်ဖျော်ထားသောလက်ဖက်ရည် လျော့သောက်ပါ။အာဟာရမရှိသောအရာများကဆီးချိုနှင့်သွေးတိုးရောဂါကိုဖြစ်စေသည်။
၁၁။ပေါင်မုန့်မီးကင်စက်သို့မဟုတ်မီးဖိုတွင်ပေါင်မုန့်ကိုဖုတ်ပြီးနောက်ပူနေစဉ်မစားပါနှင့်။၁၂။သင်အိပ်နေစဉ်သင့်နားတွင်ဆဲလ်ဖုံးသို့မဟုတ်မည်သည့်လျှပ်စစ်အားသွင်းခြင်းကိုမဆိုအနားတွင်ထား၍မအိပ်ပါနှင့်။၁၃။သည်းခြေကင်ဆာဖြစ်ဖြင်းမှကာကွယ်ရန်တနေ့လျှင်ရေ၁၀ခွက်ခန့်သောက်ပေးပါ။၁၄။နေ့ပိုင်းတွင်ရေကိုများများသောက်၍ညပိုင်းတွင်လျော့သောက်ပါ။၁၅။တနေ့လျှင်ကော်ဖီကို၂ခွက်ထက်ပို၍မသောက်ပါနှင့်သို့မဟုတ်ပါကအိပ်မပျော်သောရောဂါနှင့်အစာအိမ်ရောဂါရရှိနိုင်သည်။
၁၆။ဆီပါဝင်မှုနည်းသောအစားအစာကိုစားပါ။ဆီပါဝင်မှုရှိပါက၅နာရီမှရနာရီကြာမျှ ယင်းအစာကိုကြေညက်အောင်ချက်ရသည့်အတွက်သင့်ကိုပင်ပန်းနွမ်းနယ်မှုကို ဖြစ်ပေါ်စေသည်။၁၇။ညနေ၅နာရီနောက်ပိုင်းအစားကိုလျော့စားပါ။၁၈။အစားအစာ၆မျိုးသည်သင့်ကိုပျော်ရွှင်မှုပေးနိုင်သည်။ငှက်ပျောသီး၊ဂရိတ်ဖရု၊ဂျုံပေါင်မုန့်၊စပင်းနပ်ချ်၊ရွှေဖရုံသီး၊မက်မွန်သီး၊၁၉။တနေ့၈နာရီထက်လျော့နည်းစွာအိပ်လျှင်ဦးဏှောက်လည်ပတ်ဆောင်ရွက်နိုင်မှုကိုတဖြေးဖြေးချို့ယွင်းစေပါသည်။မွန်းလွဲအနားယူမှေးစက်မှုကသင့်အား ငယ်ရွယ်နုပျိုစေပါသည်။.
ချက်ထားသည့်ခရမ်းချဉ်သီးကခရမ်းချဉ်သီးအစိမ်းထက်ပိုပြီးဝေဒနာများကုသပေးနိုင်စွမ်းသတ္တိရှိသည်။-ပူနေသောသံပယိုရေနွေးရည်သည်သင့်ကျန်းမာရေးကို ထိန်းထားနိုင်ပြီးအသက်ကိုပိုမိုရှည်စေသည်။ပူသောသံပယိုရည်သည်ကင်ဆာဆဲလ်များကိုသတ်နိုင်စွမ်းရှိသည်။ရေနွေးပူပူထဲသို့အကွင်းလိုက်လှီးထားသော သံပယိုကွင်း၂ခု-၃ခုခန့်ကိုထည့်ပါ။နေ့စဉ်သောက်သုံးပေးပါ။သံကယိုရည်ပူပူတွင်ရှိခါးသက်သက်ဓါတ်သည်ကင်ဆာဆဲလ်များကိုသတ်နိုင်သည့် အကောင်းဆုံးသောဒြဗ်ပင်ဖြစ်သည်။
သံပယိုရည်အေးတွင်ဗီတာမင်စီသာရှိပြီးကင်ဆာကာကွယ်နိုင်စွမ်းမရှိပါ။ပူသောသံပယိုရည်သည်ကင်ဆာကျုမာကြီးထွါးမှုကိုထိန်းချုပ်နိုင်စွမ်းရှိသည်။ဓါတ်ခွဲခန်းစမ်းသပ်မှုအရသံပယိုပူရည်သည်အလုပ်ဖြစ်ကြောင်းသက်သေပြခဲ့သည်။မကောင်းသောကင်ဆာဆဲလ်များကိုထိုသံပယိုတွင်ရှိသည့်ဓါတ်သတ္တိဖြင့်ကုသမှုကဖျက်ဆီးနိုင်စွမ်းရှိသည်။ထိုအရာကကောင်းမွန်သောဆဲလ်များကို ထိခိုက်မှုမရှိပါ။
နောက်တခုမှာသံပယိုရည်အတွင်းရှိစီထရစ်အက်စစ်(Citric acid)နှင့်သံပယိုပိုလီဖင်နော် (lemon polyphenol)သည်သွေးတိုးခြင်းကို ကျဆင်းစေနိုင်စွမ်းရှိသည်။သွေးကြောပိတ်ခြင်းကိုလျော့နည်းစေခြင်း၊သွေးလှည်ပတ်မှုကိုတိုးတက်ကောင်းမွန်စေခြင်းနှင့်နက်ရှိုင်းစွာအတွင်းတွင်ရှိသည့် သွေးကြောတွင်းပိတ်ဆို့ခြင်းကို ကာကွယ်မှုပေးနိုင်သည်။
သင်မည်မျှအလုပ်ရှုပ်နေပါစေ။
ဤစာကိုဖတ်ဖြစ်အောင်ဖတ်ပါ။ အခြားသူများကိုချစ်မေတ္တာဖြင့် ဖြန့်ဝေပါ။ သင့်ကိုယ်တိုင်ရဲ့ ကျန်းမာရေးကိုလည်း ဂရုစိုက်ပါ။
Zawgyi
လူဆယ္ေယာက္ကိုျဖန႔္ေဝေပးပါကလူတေယာက္၏အသက္ကိုကယ္ႏိုင္ေကာင္းတယ္လို႔ဆိုပါတယ္။
ေသာက္သုံးျခင္းျဖင့္ကင္ဆာကိုကာကြယ္ႏိုင္ပါတယ္။-သၾကားကိုမထည့္ပါနဲ႔။-ပူေနတဲ့သံပယိုေရေႏြးဟာေအးေနတဲ့သံပယိုရည္ထက္ပိုၿပီးအက်ိဳးေက်းဇူးရွိပါတယ္။
ကဇြန္းဥအဝါနဲ႔ခရမ္းေရာင္တို႔မွာလည္းကင္ဆာကိုကာကြယ္ႏိုင္တဲ့အရာေကာင္းမ်ားပါဝင္ပါတယ္။
၁။ညေႏွာင္းပိုင္းအစားအစာစားျခင္းဟာအစာအိမ္ကင္ဆာကိုျဖစ္ႏိုင္ေျခမ်ားေစပါတယ္။၂။တပတ္တြင္ၾကက္ဥ၄လုံးထက္ပို၍မစားမိပါေစနဲ႔။၃။ၾကက္အဆီဘူးကိုစားျခင္းဟာအစာအိမ္ကင္ဆာကိုျဖစ္ေစပါတယ္။၄။အစာစားၿပီးအသီးကိုမစားပါႏွင့္။အသီးကိုအစာမစားမီစားသုံးပါ။၅။ရာသီလာခ်ိန္တြင္လက္ဖက္ရည္မေသာက္ပါႏွင့္။
၆။ပဲႏို႔ကိုေလ်ာ့ေသာက္ပါ။ပဲႏို႔ထဲတြင္သၾကားႏွင့္ၾကက္ဥမထည့္ေသာက္ပါႏွင့္။၇။အစာမရွိဘဲခရမ္းခ်ဥ္သီးမစားပါနဲ႔။၈။သည္းေျခတြင္ေက်ာက္တည္ျခင္းမွကာကြယ္ရန္နံနက္အစာအစားမီေရတခြက္ေသာက္ပါ။၉။ညမအိပ္မီ၃နာရီအလိုမည္သည့္အစားအစာမွမစားပါႏွင့္။၁၀။Teh Tarik ႏြားႏို႔ႏွင့္ေရာစပ္ေဖ်ာ္ထားေသာ လက္ဖက္ရည္ေလ်ာ့ေသာက္ပါ။ အာဟာရမရွိေသာအရာမ်ားကဆီးခ်ိဳႏွင့္ေသြးတိုးေရာဂါကိုျဖစ္ေစသည္။
၁၁။ေပါင္မုန႔္မီးကင္စက္သို႔မဟုတ္မီးဖိုတြင္ေပါင္မုန႔္ကိုဖုတ္ၿပီးေနာက္ပူေနစဥ္မစားပါႏွင့္။၁၂။သင္အိပ္ေနစဥ္သင့္နားတြင္ဆဲလ္ဖုံးသို႔မဟုတ္မည္သည့္လွ်ပ္စစ္အားသြင္းျခင္းကိုမဆိုအနားတြင္ထား၍မအိပ္ပါႏွင့္။၁၃။သည္းေျခကင္ဆာျဖစ္ျဖင္းမွကာကြယ္ရန္တေန႔လွ်င္ေရ၁၀ခြက္ခန႔္ေသာက္ေပးပါ။၁၄။ေန႔ပိုင္းတြင္ေရကိုမ်ားမ်ားေသာက္၍ညပိုင္းတြင္ေလ်ာ့ေသာက္ပါ။၁၅။တေန႔လွ်င္ေကာ္ဖီကို၂ခြက္ထက္ပို၍မေသာက္ပါႏွင့္သို႔မဟုတ္ပါကအိပ္မေပ်ာ္ေသာေရာဂါႏွင့္အစာအိမ္ေရာဂါရရွိႏိုင္သည္။
၁၆။ဆီပါဝင္မႈနည္းေသာအစားအစာကိုစားပါ။ဆီပါဝင္မႈရွိပါက၅နာရီမွရနာရီၾကာမွ် ယင္းအစာကိုေၾကညက္ေအာင္ခ်က္ရသည့္အတြက္သင့္ကိုပင္ပန္းႏြမ္းနယ္မႈကို ျဖစ္ေပၚေစသည္။၁၇။ညေန၅နာရီေနာက္ပိုင္းအစားကိုေလ်ာ့စားပါ။၁၈။အစားအစာ၆မ်ိဳးသည္သင့္ကိုေပ်ာ္႐ႊင္မႈေပးႏိုင္သည္။ငွက္ေပ်ာသီး၊ဂရိတ္ဖ႐ု၊ဂ်ဳံေပါင္မုန႔္၊စပင္းနပ္ခ်္၊ေ႐ႊဖ႐ုံသီး၊မက္မြန္သီး၊၁၉။တေန႔၈နာရီထက္ေလ်ာ့နည္းစြာအိပ္လွ်င္ဦးေဏွာက္လည္ပတ္ေဆာင္႐ြက္ႏိုင္မႈကိုတေျဖးေျဖးခ်ိဳ႕ယြင္းေစပါသည္။မြန္းလြဲအနားယူေမွးစက္မႈကသင့္အား ငယ္႐ြယ္ႏုပ်ိဳေစပါသည္။.
ခ်က္ထားသည့္ခရမ္းခ်ဥ္သီးကခရမ္းခ်ဥ္သီးအစိမ္းထက္ပိုၿပီးေဝဒနာမ်ားကုသေပးႏိုင္စြမ္းသတၱိရွိသည္။-ပူေနေသာသံပယိုေရေႏြးရည္သည္သင့္က်န္းမာေရးကို ထိန္းထားႏိုင္ၿပီးအသက္ကိုပိုမိုရွည္ေစသည္။ပူေသာသံပယိုရည္သည္ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကိုသတ္ႏိုင္စြမ္းရွိသည္။ေရေႏြးပူပူထဲသို႔အကြင္းလိုက္လွီးထားေသာ သံပယိုကြင္း၂ခု-၃ခုခန႔္ကိုထည့္ပါ။ေန႔စဥ္ေသာက္သုံးေပးပါ။သံကယိုရည္ပူပူတြင္ရွိခါးသက္သက္ဓါတ္သည္ကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကိုသတ္ႏိုင္သည့္ အေကာင္းဆုံးေသာျဒဗ္ပင္ျဖစ္သည္။
သံပယိုရည္ေအးတြင္ဗီတာမင္စီသာရွိၿပီးကင္ဆာကာကြယ္ႏိုင္စြမ္းမရွိပါ။ပူေသာသံပယိုရည္သည္ကင္ဆာက်ဳမာႀကီးထြါးမႈကိုထိန္းခ်ဳပ္ႏိုင္စြမ္းရွိသည္။ဓါတ္ခြဲခန္းစမ္းသပ္မႈအရသံပယိုပူရည္သည္အလုပ္ျဖစ္ေၾကာင္းသက္ေသျပခဲ့သည္။မေကာင္းေသာကင္ဆာဆဲလ္မ်ားကိုထိုသံပယိုတြင္ရွိသည့္ဓါတ္သတၱိျဖင့္ကုသမႈကဖ်က္ဆီးႏိုင္စြမ္းရွိသည္။ထိုအရာကေကာင္းမြန္ေသာဆဲလ္မ်ားကို ထိခိုက္မႈမရွိပါ။
ေနာက္တခုမွာသံပယိုရည္အတြင္းရွိစီထရစ္အက္စစ္(Citric acid)ႏွင့္သံပယိုပိုလီဖင္ေနာ္ (lemon polyphenol)သည္ေသြးတိုးျခင္းကို က်ဆင္းေစႏိုင္စြမ္းရွိသည္။ေသြးေၾကာပိတ္ျခင္းကိုေလ်ာ့နည္းေစျခင္း၊ေသြးလွည္ပတ္မႈကိုတိုးတက္ေကာင္းမြန္ေစျခင္းႏွင့္နက္ရႈိင္းစြာအတြင္းတြင္ရွိသည့္ ေသြးေၾကာတြင္းပိတ္ဆို႔ျခင္းကို ကာကြယ္မႈေပးႏိုင္သည္။
သင္မည္မွ်အလုပ္ရႈပ္ေနပါေစ။
ဤစာကိုဖတ္ျဖစ္ေအာင္ဖတ္ပါ။ အျခားသူမ်ားကိုခ်စ္ေမတၱာျဖင့္ ျဖန႔္ေဝပါ။ သင့္ကိုယ္တိုင္ရဲ႕ က်န္းမာေရးကိုလည္း ဂ႐ုစိုက္ပါ။

No comments:

Post a Comment